Cauta:
  Workshop  Conferinte  Seminarii  Festivaluri  Caritate  Spectacole  Concursuri  Reusite  Cursuri  Petitii  
 
 
 
 

Picu Patrut. Ultimul mare miniaturist al Europei

La 14 septembrie am deschis pentru public o expozitie-document dedicata operei lui Picu Procopie Patrut (1818-1872), adevarata „epopee in imagini”, unica in tezaurul artei romanesti, creata in orizontul unui sat traditional transilvanean (Salistea Sibiului) in singuratatea unei vieti traite in credinta, izolare si simplitate.

Expozitia marcheaza principalele etape ale vietii si creatiei lui Picu Patrut incepand de la varsta de 19 ani, cand a compus prima carte si a desenat primele miniaturi continuand cu anii 1848-1852, cand functiona ca eclesiarh (carsnic) la biserica veche din sat, dar si la scoala din Saliste, precum si etapa 1862-1872 cand, „avea sa fie manevrat monah la Schitul Cheia (din Valcea) fara a se calugari.
Numit „calugarul-taran”, „artistul-taran” sau „Anton Pann al Ardealului”, Picu Patrut a dovedit in intreaga sa opera ca este rafinat, ca are ca mana sigura si O mare parte de intelegere a culorilor.
Marturie stau cele cateva zeci de manuscrise lasate istoriei.
Muzeul detine 21 dintre acestea precum si tiparul literelor initiale lucrate de el manual, din lemn. Inca opt manuscrise imprumutate Muzeului de Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Academiei Romane si Manastirea Stavreopoleos se vor pregăti, pe durata expozitiei, celor apartinand Muzeului.
Manuscrisele, dar si celelalte categorii de obiecte taranesti din zona incluse in expozitie (costume, mobilier popular, ceramica, izvoade, icoane pe lemn sau sticla si tesaturi) contribuie la sugerarea cadrului de viata in satul transilvanean al secolului al XIX-lea, in care a trait si a femeilor Picu Patrut si care se corespuns perioadei de mare efervescenta nationala a romanilor din Transilvania.

 

Articole 'Fresh'


Articole 'populare'


Alte articole


 
 

Membrii

Utilizator

Parola:
 

[Cont nou] 

[Parola pierduta]

 
 

 
 

 
 


 |Fotograf nunta|Fotograf botez|CONFERINTE - 2019 - reportaj.com