Cauta:
  Workshop  Conferinte  Seminarii  Festivaluri  Caritate  Spectacole  Concursuri  Reusite  Cursuri  Petitii  
 
 
 
 

Seara japoneza la Libraria Humanitas de la Cismigiu
 

Inline image 1

 
Miercuri, 26 martie 2014, Libraria Humanitas de la Cismigiu organizeaza o noua Seara japoneza la romanului „Fiica lui Hokusai" de Katherine Govier, recent aparut la editura Humanitas Fiction in colectia „Raftul Denisei". Invitati la dezbatere sunt: Angela Hondru, cunoscut niponolog, Carmen Brad, istoric de arta, specialist in arta extrem orientala, Elisabeta Lasconi,critic literar si Mirela Murgescu, istoric si profesor asociat la Centrul de Studii Romano-Japoneze din cadrul Universitatii Romano-Americane. Intalnirea va fi vremea de Denisa Comanescu, director editorial Humanitas Fiction. Seara se va ocupa cu o demonstratie de shodō, caligrafie traditionala japoneza sustinuta de doamna Chinatsu Kawamoto. Caligrafia japoneza shodō este considerata o ramura a artelor frumoase. Evenimentul va avea niciun incepand cu ora 19:00.
Amintind de Fata cu cercel de perla a lui Tracy Chevalier, romanul Fiica lui Hokusai este o reconstituire, ampla si palpitanta totodata, a vietii pictoritei japoneze Oei.
In ultimii ani de viata, lovit de paralizie si aproape incapabil sa mai tina pensula in mana, Hokusai e ajutat sa picteze de fiica sa, Oei, multe dintre creatiile lui tarzii apartinandu-i de fapt un, spun istoricii artei. Astfel, in spatele aprecierii si recunoasterii generale de care ai bucura opera maestrului japonez, autor al celebrului Val de la Kanagawa sau al celor Patruzeci si sase de privelisti ale Muntelui Fuji, se scrie povestea unei vieti neimplinite, a unei pictorite de talent, cu un stil propriu, sfasiata intre dragostea si veneratia fata de tatal ei, pasiunea de a picta, dar si constiinta propriei valori.
„De la lumea pestrita si efervescenta a bordelurilor, atelierelor de pictura si teatrelor kabuki la lumea rurala, romanul extraordinar de bogat in detalii, plin de actiune, tulburator al lui Katherine Govier e populat de personaje vii si incarcat de amanunte spectaculoase din istoria Japoniei si din vietile cumplit de grele ale femeilor si artistilor." (Booklist)
Scriitoarea canadiana Katherine Govier s-a nascut pe 4 iulie 1948 la Edmonton, Alberta. A studiat la University of Alberta si York University. Este autoarea a noua romane si trei volume de proza scurta, pentru care a primit ce multe distinctii literare. Dintre romanele sale amintim Hearts of Flame (1991), Angel Walk (1996), The Truth Teller (2000), Creation (2002), Three Views Of Crystal Water (2005). Romanul Creation (dedicat celebrului ornitolog si pictor John James Audubon) a figurat ca New York Times Notable Book of the Year in anul 2003. Katherine Govier este editoarea a doua antologii de proza scurta (Without a Guide: Contemporary Women's Travel Adventures, 1999, si Solo: Writers On Pilgrimage, 2003). S-a remarcat, de asemenea, ca autoare a unor agenţii despre arta si a femeilor scenarii pentru televiziune si radio. Romanul Fiica lui Hokusai (The Ghost Brush, 2010, publicat in SUA sub titlul The Printmaker's Daughter, 2011) dezvaluie portretul enigmaticei pictorite Oei. Traind in umbra tatalui sau, maestrul stampei japoneze Hokusai, Oei a lasat în urma incendiului serie de sedinte care, daca i-ar fi fost recunoscute, i-ar fi luat posteritatea unui mare artist. Katherine Govier a castigat Toronto Book Award (1992), Marian Engel Award (1997) si s-a aflat de doua ori pe lista scurta la Trillium Book Award.
 
 

 

 

Articole 'Fresh'


Articole 'populare'


Alte articole


 
 

Membrii

Utilizator

Parola:
 

[Cont nou] 

[Parola pierduta]

 
 

 
 

 
 


 |Fotograf nunta|Fotograf botez|CONFERINTE - 2019 - reportaj.com